Λίγα λόγια για την εκδήλωση στο Κιλκίς με θέμα τον ελληνισμό της Σοβιετικής Ένωσης

Του Φοίβου Μακρίδη

Είχα τη χαρά να συμμετέχω ως ένας από τους ομιλητές (μαζί με τον Βλάση Αγτζίδη και τον κ. Γιάννη Παρασκευόπουλο) στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Όμιλος για την ιστορία και τον πολιτισμό του Κιλκίς, σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Κιλκίς και το σύλλογο παλιννοστούντων ομογενών Νομού Κιλκίς «Η ωραία πηγή», με θέμα τον ελληνισμό της Σοβιετικής Ένωσης, που έγινε την Κυριακή 12 Φλεβάρη.

Η εκδήλωση κράτησε συνολικά 2,5 ώρες, είχε αρκετό οπτικό υλικό, με φωτογραφίες από τους Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης και την παρακολούθησαν 55 – 60 άτομα. Όταν μια εκδήλωση έχει τέτοια συμμετοχή σε επαρχιακή πόλη, τότε δείχνει ότι υπήρχε έντονο ενδιαφέρον.

Προσπαθήσαμε να ρίξουμε φως σε μια ιστορική περίοδο κατά την οποία, εντός της Σοβιετικής Ένωσης, οι Έλληνες κομμουνιστές είχαν την εξουσία στα χέρια τους. Πρόκειται για το πιο σημαντικό παράδειγμα του τι έκαναν οι Έλληνες κομμουνιστές όταν είχαν την εξουσία: ένα παράδειγμα, όμως, το οποίο κανένας πλέον δεν το διεκδικεί. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η τραγικότητα της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου.

Γιατί από τη μια η ελληνική Δεξιά φοβάται να μιλήσει για τους Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης, γιατί θα πρέπει να αναφερθεί:

  • στην εκπληκτική πολιτιστική αναγέννηση των Ελλήνων,
  • στην απελευθέρωσή τους κατά τα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης από το τσαρικό καθεστώς,
  • στην ανάπτυξη των ελληνικών εκδόσεων βιβλίων, εφημερίδων κι εντύπων,
  • στην ίδρυση της Ελληνικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας στο Κράσνονταρ που αντανακλούσε την ανάπτυξη της μόρφωσης των Ελλήνων,
  • και φυσικά στις τέσσερις αυτόνομες ελληνικές περιοχές (Σοβιέτ σε επίπεδο Δήμων), που υπήρχαν εντός της Σοβιετικής Ένωσης, στις οποίες ο ελληνικός πληθυσμός ήταν πλειοψηφία κι η επίσημη γλώσσα ήταν τα ελληνικά.

Ενώ από την άλλη μεριά, η ελληνική Αριστερά (που κατά μεγάλο βαθμό έχει σταλινικές καταβολές) φοβάται να μιλήσει για τους Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης, γιατί θα πρέπει να αναφερθεί:

  • στις σταλινικές διώξεις που βίωσαν οι Έλληνες στα τέλη της δεκαετίας του ’30,
  • στο χαρακτηρισμό της ελληνικής μειονότητας ως ύποπτης για αντεπαναστατική δράση – μιας κι η εθνική κυβέρνησή «τους» στην Ελλάδα ήταν στο στρατόπεδο των Άγγλων,
  • στον εκτοπισμό των Ελλήνων το ’49 προς το εσωτερικό της Σοβιετικής Ένωσης από το Καζακστάν μέχρι 60 – 80 χιλιόμετρα έξω από την Κίνα.

Ο σταλινισμός, όπως κατήργησε μία προς μία όλες τις κατακτήσεις τις επανάστασης, σε σημείο που να εξοντώνει ηθικά και φυσικά όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμα και τους χθεσινούς του συντρόφους, έτσι πέρασε σε μια σοβινιστική πολιτική και στον εκτοπισμό των εθνικών μειονοτήτων, μαζί και της ελληνικής ποντιακής μειονότητας.

Ο σταλινισμός έμεινε γυμνός μπροστά στις κομμουνιστές αρχές. Ο σταλινισμός ήταν… «τσατσαλισμός»!

%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b9%ce%bb%ce%ba%ce%af%cf%82-1

Το πάνελ της εκδήλωσης

%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b9%ce%bb%ce%ba%ce%af%cf%82-3

Το πάνελ της εκδήλωσης

%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b9%ce%bb%ce%ba%ce%af%cf%82-2

Στο αμφιθέατρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κιλκίς

Advertisements

One thought on “Λίγα λόγια για την εκδήλωση στο Κιλκίς με θέμα τον ελληνισμό της Σοβιετικής Ένωσης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s