Το δημοψήφισμα κι η αποστασία του ΚΚΕ

Ή «όταν έχεις τέτοια εργατικά κόμματα, τι να τα κάνεις τα καπιταλιστικά;».

Άρθρο του Φοίβου Σταύρου Μακρίδη

Ένα σχέδιο από το 2012 του Κάρλος Λατούφ

Ένα σχέδιο από το 2012 του Κάρλος Λατούφ

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό στο δημοψήφισμα να προμηθευτεί/τυπώσει ένα μικρό φυλλάδιο από το ίδιο και να ρίξει αυτό στην κάλπη. Το φυλλάδιο γράφει: «Όχι στην πρόταση ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. Όχι στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία». Τυπικά, δηλαδή, το ΚΚΕ καλεί σε άκυρο.

Οφείλω να ομολογήσω ότι με την αναγγελία του δημοψηφίσματος πίστευα ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει το «Όχι». «Τι άλλο μπορεί να κάνει έτσι κι αλλιώς», σκέφτηκα. Φευ… Να που η ηγεσία του ΚΚΕ μπορεί να ξεπεράσει τη φαντασία μας!

Και πάμε στο πολιτικό περιεχόμενο. Γιατί το ΚΚΕ – λέει – ότι θα ρίξει δικό του ψηφοδέλτιο; «Μα, για να μην ταυτιστούμε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», απαντούν κι αρχίζουν εντελώς αυθαίρετα να ερμηνεύουν το «Όχι» σαν «Ναι στην πρόταση 47 σελίδων του ΣΥΡΙΖΑ για Μνημόνιο με 8 δις € περικοπές».

Από πού κι ως πού το δικό μου «Όχι» σημαίνει αποδοχή ενός άλλου Μνημονίου; Από πού κι ως πού το ΚΚΕ ακυρώνει μια πρώτη σπουδαία νίκη που μπορούμε να έχουμε με το «Όχι»; Δηλαδή, για παράδειγμα το ΚΚΕ θα ήταν ενάντια σε μια απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων που θα κέρδιζαν (πχ αυξήσεις μισθών), γιατί δεν ανατρέπουν οριστικά τις κακές εργασιακές συνθήκες; Δηλαδή, το ΚΚΕ δε θα συμμετείχε σε έναν αγώνα για την αύξηση των κονδυλίων στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας, επειδή η οικονομία παραμένει καπιταλιστική;

Το ΚΚΕ ισχυρίζεται ακόμα ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι λανθασμένο. Λένε πως θα ‘πρεπε να μπει το ζήτημα της ΕΕ κι όχι μόνο το ζήτημα της συμφωνίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούσε την πρότασή τους, τότε το ΚΚΕ θα έλεγε ότι «δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στο ζήτημα της ΕΕ – να κάνουμε δημοψήφισμα για τον καπιταλισμό». Δυστυχώς, το ΚΚΕ το μόνο που καταφέρνει είναι να ξευτιλίζει τα παραπάνω ζητήματα.

Η αλήθεια είναι ότι το «Όχι» στο δημοψήφισμα χωράει πολλές ερμηνείες. Έχει, όμως, έναν κοινό παρανομαστή: είναι «Όχι» στην πρόταση τελεσίγραφο των «Θεσμών» – είναι «Όχι» στην υποταγή και, στην τελική, είναι «Όχι» σ’ όλες τις μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων ετών.

Καταλαβαίνουν τις επιπτώσεις της επικράτησης του «Ναι»;

Φαίνεται πως όχι. Επί της ουσίας ισχυρίζονται ότι είτε επικρατήσει το «Ναι», είτε το «Όχι» είναι το ίδιο και το αυτό. Το ΚΚΕ επιλέγει να διασπάσει τις ψήφους του «Όχι» για να καταγραφεί η δική του ερμηνεία: μονομερείς ενέργειες του ελληνικού λαού απέναντι στην Τρόικα.

Όμως, απ’ την άλλη μεριά, το «Ναι» έχει μονάχα ένα μήνυμα: μονομερείς ενέργειες της Τρόικας απέναντι στον ελληνικό λαό.

Εάν ο Γιούνκερ, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε κι οι Έλληνες συνεργάτες τους κερδίσουν την πλειοψηφία στο δημοψήφισμα, τότε όχι απλώς θα περάσει η τελευταία πρόταση των «Θεσμών», αλλά πολύ γρήγορα θα φέρουν ένα ακόμα πιο σκληρό μνημόνιο (κι άλλο ένα, κι άλλο) κι ούτε που θα ασχοληθούν με το ποιος θα διαμαρτύρεται, μιας και θα ‘ναι πλήρως νομιμοποιημένοι να το κάνουν…

Θα μπορούσε το άρθρο να σταματούσε εδώ, μ’ έναν επίλογο ότι η τακτική του ΚΚΕ δεν είναι – κατά τη γνώμη μου – σωστή. Θα μπορούσαμε να σεβαστούμε την προσέγγιση του ΚΚΕ, να μην γινόταν αναφορά για «αποστασία» και να θεωρούσαμε κατά τ’ άλλα «συνεπή» τη στάση του.

Μα, με τη Φώφη;

Για χάρη της συζήτησης, ας δεχθούμε όλη την παραπάνω λογική του ΚΚΕ. Για χάρη της συζήτησης, ας δεχθούμε ότι οποιαδήποτε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κακή. Για χάρη της συζήτησης το «Όχι» σημαίνει «Ναι στο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ». Ας τα δεχθούμε όλα αυτά. Η βόμβα σκάει στη συνέχεια.

Τη Δευτέρα ο Κουτσούμπας είχε συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά! «Και πού ‘ναι το πρόβλημα να συναντιέται με πολιτικούς αντιπάλους – δεν έκαναν κάποια συμφωνία», θα μπορούσε να πει κανείς. Και θα ‘χε δίκιο, εάν δεν υπήρχε μια μικρή λεπτομέρεια: το ΚΚΕ έχει αρνηθεί επανειλημμένα, προεκλογικά και μετεκλογικά, να συναντηθεί είτε με τον Τσίπρα, είτε με άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είτε με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είτε με την Πρωτοβουλία των 1000, είτε με κάποια άλλη οργάνωση ή συμμαχία της Αριστεράς. Το ΚΚΕ επίσης αρνείται να κατέβει σε οποιαδήποτε πορεία ή συγκέντρωση, είτε την καλούν τα συνδικάτα, είτε την καλούν αντιφασιστικές οργανώσεις. Ούτε όταν είχε χτυπηθεί η Λιάνα Κανέλλη από τον Κασιδιάρη δεν είχε συναντηθεί ή συμμετάσχει σε μια κοινή πορεία με οποιονδήποτε άλλον.

Εν ολίγοις, το ΚΚΕ δε συναντιέται και δε συνεργάζεται με ΚΑΝΕΝΑΝ.

Και ξαφνικά, δέχεται στον Περισσό τη Φώφη Γεννηματά, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ! Κι αναρωτιέται κανείς: γιατί; Μήπως για να της τα ψάλλει για τα Μνημόνια; Μήπως για να της τα ψάλλει για το «Ναι» που στηρίζουν; Μπα…

Όπως, λοιπόν, μας ενημερώνει ο 902: «Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενημέρωσε την Φώφη Γεννηματά για την ξεκάθαρη στάση του Κόμματος στο δημοψήφισμα να καλέσει το λαό να στηρίξει στην κάλπη την πρότασή του: «ΟΧΙ στην πρόταση των ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ. Όχι στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία». Πρόταση που σε καμία περίπτωση δεν αθροίζεται με τις θέσεις των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα με την πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής όπως κατατέθηκε στη Βουλή».

Αποστάτες της ίδιας τους της τάξης!

Ακόμα κι αν προσπερνούσαμε το γεγονός της συνάντησης – κάνοντας μια κριτική ότι θα ‘πρεπε να ‘χε συναντηθεί και με τον Τσίπρα ή ότι κακώς συναντήθηκε με τη Γεννηματά – η είδηση ότι το ΚΚΕ αρνείται την άθροιση των «Όχι»… ε, αυτό ισοδυναμεί με ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ (τουλάχιστον).

Τι σημαίνει άρνηση της άθροισης; Σημαίνει ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι οριακό, τότε θα μετρήσει η πρόταση που θα βγει πρώτη, ακόμα κι αν δεν είναι πλειοψηφία. Δηλαδή, αν στο δημοψήφισμα το «Ναι» πάρει 47%, το «Όχι» 45% και το «Όχι – Όχι» του ΚΚΕ πάρει 8%, τότε η απόφαση θα είναι υπέρ του «Ναι», παρότι το 53% θα έχει ψηφίσει «Όχι» στην πρόταση των δανειστών.

Κι επειδή υπάρχει αυτό το σενάριο, το ΚΚΕ τρέχει να δώσει τα διαπιστευτήριά του σε κάθε Φώφη, για να τους καθησυχάσει και να τους πει: «μην ανησυχείτε, δε θα αθροιστούν».

Βλάκες; Ξεφτίλες; Αποστάτες; Προδότες; Για να μην πω τίποτα πιο χοντρό…

Advertisements

One thought on “Το δημοψήφισμα κι η αποστασία του ΚΚΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s