Εσύ αποφασίζεις… (Μέρος πρώτο)

Εσύ αποφασίζεις...

…τη συνέχεια του έργου.

Λογοτεχνικά… του foivery.

Ένα πρώτο (μικρό) πείραμα από τη μεριά μου για μια διαδραστική γραφή.

1

Όταν ο Χρήστος πήρε στα χέρια του τον φάκελο με την απάντηση για το αν θα χρηματοδοτούνταν το σενάριό του για να γυριστεί ταινία, του είχαν κοπεί τα πόδια. Αντίστοιχο άγχος είχε όταν περίμενε να βγουν τα αποτελέσματα από το τελευταίο του μάθημα, πριν το πτυχίο. Τότε, όμως, έπρεπε να δείχνει ψύχραιμος, γιατί τα αποτελέσματα είχαν αναρτηθεί σ’ έναν απ’ τους πιο πολυσύχναστους διαδρόμους της Σχολής του και δεν ήθελε να σχολιαστεί από τους συμφοιτητές του – και κυρίως από τις συμφοιτήτριές του – οποιαδήποτε έκρηξη συναισθημάτων, είτε  χαράς, είτε απογοήτευσης.

Τώρα, όμως, βρισκόταν μόνος στο σπίτι του. Ανέβηκε με το ασανσέρ μέχρι τον 6ο όροφο, κρατώντας το κλειδί του σπιτιού στο χέρι, έτοιμο να το βάλει στην υποδοχή, να ξεκλειδώσει και να μπει. Θα ‘λεγε κανείς ότι μέχρι να ανέβει το ασανσέρ δεν είχε πάρει ούτε μία ανάσα. Προσπαθούσε να δαμάσει την ανυπομονησία του. Πίστευε ότι με τον πλήρη έλεγχο των συναισθημάτων του, θα γινόταν πιο σοφός και θα ανέβαινε επίπεδο στη συνειδητότητα του Εαυτού. «Όταν ο Άνθρωπος φτάσει σε σημείο να ελέγχει το 100% του Συνειδητού κι Ασυνείδητου Εγώ, ακόμα και τα ίδια του τα συναισθήματα, επιλέγοντας πότε θα χαρεί, πότε θα λυπηθεί και πότε θα αγαπήσει, τότε μόνο θα υλοποιήσει το Συμπατικό του Χρέος», συνήθιζε να λέει σε βραδιές βαθυστόχαστης συζήτησης κι ατέλειωτης οινοποσίας με επαρχιώτισσες φοιτήτριες του 1ου έτους της Φιλοσοφικής Σχολής.

Πλέον, είχε καθίσει στον καναπέ του – πιστό αντίγραφο ανάκλινδρου του 3ου αι μ.Χ. της δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Άνοιξε τον φάκελο μ’ ένα ξυράφι 30 εκατοστών. Έβγαλε το γράμμα, που ‘ταν διπλωμένο σε τρία μέρη, και το ξεδίπλωσε, κρατώντας το προσεκτικά από τις άκρες, σα να ‘ταν στοιχείο από εγκληματική σκηνή. Το γράμμα είχε στην κορυφή του ένα λογότυπο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στη μέση είχε έναν σκούρο λεκέ, ενδεχομένως από  καφέ ή σοκολάτα. Στο τέλος υπήρχαν όλες οι απαραίτητες υπογραφές του υπουργού, του αναπληρωτή παρά τω υπουργό, του υφυπουργού, της προϊστάμενη του γραφείου, του υφισταμένου της, του διευθυντή, 3-4 συμβούλων, των καθαριστριών και κάποιων περαστικών που είδαν την επιστολή και την μπέρδεψαν με το βιβλίο επισκεπτών.

Η επιστολή έγραφε:

«Προς τον κ. Ζαφείρη Χρήστο.

Ως απάντηση της αίτησής σας να χρηματοδοτηθεί το κινηματογραφικό έργο σας από τα τελευταία προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα προϋπολογισμένα κονδύλια για την ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου που αναδεικνύει τα ελληνικά κάλλη σε συνδυασμό με την πλούσια ελληνική ιστορία, με σκοπό τη διεκδίκηση του Oskar και την προσέλευση τουριστών, επενδυτών, κρουαζιερόπλοιων, αρχαιολάγνων εμπόρων, σελέμπριτις ηθοποιών, τραγουδιστών κι ανθρώπων της σόου μπιζ, όπως και αθλητών μαζικών αθλημάτων με πλούσιους χορηγούς, σας αποστέλλουμε τη θετική απάντηση μας με τους παρακάτω όρους.

 1. Στο κινηματογραφικό σας έργο να συμπεριλαμβάνεται ένας γάμος· κατά προτίμηση ενός ξένου/ξένης μ’ έναν Έλληνα/Ελληνίδα. Έτσι θα μπορεί να γεννήσει ελπίδες σε κάθε εργένη ξένο ότι στην Ελλάδα μπορεί να συναντήσει τον άνθρωπο των ονείρων του.
 2. Να υπάρχει μία καταδίωξη με μηχανή μεγάλου κυβισμού. Έτσι η εμπειρία της οδήγησης σε κακοτράχαλους και δύσκολους δρόμους θα γίνεται ευχάριστη στην σκέψη του τουρίστα, αφού θα κάνει συνειρμό με την περιπετειώδη οδήγηση του ήρωα της ταινίας.
 3. Να υπάρχουν πολλά πλάνα από ελληνικά μπαρ στις παραλίες ή νυχτερινά κέντρα – μπουζούκια. Από εκεί επίσης θα μπορούν να υπάρξουν νέες χρηματοδοτήσεις, εμπλέκοντας και τον Έλληνα ευφυή επιχειρηματία στο εγχείρημά σας.
 4. Πλάνα με αρχαία είναι επίσης απαραίτητα για να τονιστεί ο Πολιτισμός μας. Ερωτικές σκηνές σε αρχαία θα ήταν προτιμητέες για να τονιστεί η πολιτιστική και φυσική συνέχεια του αρχαίου με τον σύγχρονο Έλληνα.

Εφ’ όσον υπάρξουν δεσμεύσεις για την υλοποίηση των παραπάνω όρων, εγκρίνεται το ποσό της χρηματοδότησης των 800€.

Υ.Γ. Τα έξοδα της αποστολής της απάντησής μας, θα αφαιρεθούν από τη χρηματοδότηση».

Το περιεχόμενο της απάντησης έφερε απανωτά σοκ στον Χρήστο. Από τη μια χάρηκε που εγκρίθηκε η χρηματοδότηση, από την άλλη στεναχωρέθηκε που το ποσό ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Από τη μια ένιωθε ευχαρίστηση που το Υπουργείο Πολιτισμού συμμεριζόταν το όραμά του για διεκδίκηση του Oscar (κι ας το έγραφαν με k), από την άλλη θύμωνε που υπήρχε μια ωμή παρέμβαση στο έργο του.

Ο Χρήστος βρίσκεται σ’ ένα μεγάλο δίλημμα, που όμοιό του δεν είχε υπάρξει στη ζωή του. Να πάρει τη χρηματοδότηση και να συμφωνήσει στους όρους του Υπουργείου Πολιτισμού ή να τους αρνηθεί βάζοντας – ίσως – οριστικό τέλος στο μεγαλόπνοο όραμά του;

Να συνεχίσει άμεσα την καριέρα του ή να συνεχίσει να ψάχνει;

Να δεχθεί ή να μη δεχθεί;

———————————————————————————————————–

Εσύ, αναγνώστη, βοήθησε τον Χρήστο να αποφασίσει. Από ‘σένα εξαρτάται η πορεία του 2ου μέρους. Γράψε τη γνώμη σου στα σχόλια του wordpress ή του facebook, επέλεξε μία από τις λέξεις της παρακάτω λίστας για να δώσεις κατεύθυνση και περίμενε τη συνέχεια.

 1. Ιδιοφυία.
 2. Χαλκιδική.
 3. Παζάρι.
 4. Πριγκίπισσα.
 5. Σκοινί.

 

Advertisements

10 thoughts on “Εσύ αποφασίζεις… (Μέρος πρώτο)

 1. Θα ήθελα πολύ να δω πως ο σκηνοθέτης μπορεί να συνδυάσει μπουζουκερί με αρχαίότητες, καταδιώξεις και διαπολιτισμικά love story… και όλα αυτά με μόνο 800 ευρώ,,,
  Η λέξη που επιλέγω είναι το «παζάρι» αφού όλο αυτός ο αχταρμάς των απαιτήσεων του υπουργείου πολιτισμού μου θυμίζει λίγο το «έλα πάρε πάρε πάρε κυρία…» και το «απ’ όλα έχω διαλέχτε…» που ακούς σε παζάρια και λαϊκές αγορές!
  Αναμένω εναγωνίως την εξέλιξη…

 2. Εγώ αποφάσισα…!! Με ένα ιδιοφυές σχέδιο, να βρει την πριγκίπισσα του και να ανοίξουν στην Χαλκιδική δίπλα σε κάποιο παζάρι μια καντίνα… Καλοκαίρι έρχεται, τα βγάζει άνετα τα έξοδα της ταινίας!!! Δένει τα λεφτά με σκοινί και μην τον είδατε… Ένα αξιοπρεπέστατο «take the money and run»!

 3. Εγώ τον δένω σχοινί κορδόνι βλεπωντας τον Τομ Γουέητς να αλυχτάει μεθυσμένος σε κακόφημο μπαρ στην παραλία του Πόρτο Καρράς, που όλως τυχαίως βρίσκεται μόλις τρία λεπτά καταδιώξης με την μηχανή μακρυά από την Ακροπολη

 4. Φίλοι και φίλες.

  Ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας στην εξέλιξη του έργου. Οφείλω να πω ότι δεν είχα ιδέα για το πώς θα συνεχιστεί, αλλά πλέον έχει γεννηθεί ο σπόρος του 2ου μέρους της ιστορίας μας.

  Λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψιν τα σχόλια που έγιναν στο blog και στο facebook (στο foivery και στον προσωπικό μου λογαριασμό) ανακοινώνω τα αποτελέσματα:

  Ο επίδοξος σκηνοθέτης, Χρήστος Ζαφείρης, θα πάρει την επιδότηση, ενώ για τη λέξη κλειδί της συνέχειας, υπήρχε ισοψηφία μεταξύ των λέξεων «Χαλκιδική» και «παζάρι». Δε μου μένει άλλη επιλογή, από το να επιλέξω και τις δυο λέξεις.

  Αναμένετε τη συνέχεια- δεν μπορώ να δεσμευτώ για το πότε, αλλά θα ‘ρθει σχετικά σύντομα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s