Τι γίνεται με τα σχολικά λεωφορεία;

Άρθρο του Φοίβου-Σταύρου Μακρίδη, δημοσιεύθηκε στο «Ξεκίνημα«.

Σχολικά λεωφορεία

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑΟΣ συνεχίζει τις περικοπές στο χώρο της παιδείας. Μετά τις συγχωνεύσεις σχολείων και την κατάργηση σχολικών θεσμών, σειρά παίρνουν οι δωρεάν σχολικές μεταφορές. Οι μαθητές που δεν έχουν σχολείο κοντά στην περιοχή τους, μπορούσαν να μετακινηθούν δωρεάν, με ευθύνη του κράτους. Αυτό το δικαίωμα έρχεται η κυβέρνηση να το αμφισβητήσει. Αφού πρώτα μετέφερε την ευθύνη στους καλλικρατικούς δήμους, ύστερα μείωσε το κονδύλι προς τους δήμους για να κλείσουν συμβάσεις με λεωφορεία. Οι δήμοι από τη μια είναι χρεωμένοι κι απ’ την άλλη δε φαίνονται διατεθειμένοι να απαιτήσουν τα απαραίτητα κονδύλια μαζί με τους γονείς, τους μαθητές και τους κατοίκους, για να παραμείνουν δωρεάν οι σχολικές μεταφορές. Στις διακοπές των Χριστουγέννων οι γονείς ενημερώθηκαν ότι αμέσως μετά θα πρέπει να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σχολείο ή να πληρώνουν εισιτήριο στα λεωφορεία. Αυτή τη στιγμή έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 28 Φλεβάρη, αλλά το πρόβλημα πανελλαδικά δεν έχει λυθεί και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

Πρώτες κινητοποιήσεις στο Λάκκωμα Χαλκιδικής

Στο δήμο της Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική έχει υπάρξει μια πρώτη κινητοποίηση. Ο Σύλλογος γονέων στο Λάκκωμα (ένα χωριό του δήμου) έχει οργανώσει συνελεύσεις ενημέρωσης μεταξύ των γονέων. Στις 20 Γενάρη έγινε μια πρώτη σύσκεψη φορέων του χωριού με τη συμμετοχή των τοπικών συλλόγων (πολιτιστικών, αθλητικών κλπ). Φαίνεται πως η τοπική κοινωνία είναι διατεθειμένη να κινητοποιηθεί συλλογικά, για να βάλουμε ένα φρένο στα χτυπήματα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Αυτές οι κινήσεις συντονισμού είναι απαραίτητες και πρέπει να επεκταθούν και στα γειτονικά χωριά και σχολεία, σ’ όλη την Χαλκιδική και στην τελική σ’ όλη την Ελλάδα.

Τι λέει ο Δήμος Νέας Προποντίδας;

Η στάση που κρατάει ο Δήμος αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα. Στη σύσκεψη φορέων η παρουσία δημοτικών συμβούλων της Νέας Δημοκρατίας ήταν διαλυτική. Προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τον κόσμο πως «έχουν δοθεί προφορικές συμφωνίες ότι σε δέκα μέρες θα έχει λυθεί το πρόβλημα» και κατηγόρησαν τους διοργανωτές ότι «κακώς κάνετε αυτήν τη συνάντηση»! Ήρθαν για να πουν ψέματα και να μπερδέψουν τον κόσμο. Ο δήμαρχος Δαμιανός Ιορδανίδης σε δημόσιες δηλώσεις του δήλωσε ότι «η ευθύνη για τα σχολικά δρομολόγια βαραίνει το υπουργείο» κι ότι «όσοι κατηγορούν το Δήμο εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες» (tv Χαλκιδική, 21/1/12).

Υπάρχουν αρκετά ερωτήματα για τη στάση του Δήμου Νέας Προποντίδας. Τι έχει κάνει για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που αφορά τους δημότες του; Γιατί δεν έχει κάνει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης για να πιεστεί η κυβέρνηση; Γιατί δεν έχει οργανώσει λαϊκές συνελεύσεις σ’ όλα τα χωριά, για να χτίσει ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας; Γιατί δεν έχει έρθει σε επαφή με τους άλλους δήμους της Χαλκιδικής, για να συντονιστούν με τους συλλόγους γονέων και τους μαθητές;

Ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά τη λύση της δημιουργίας μιας δημοτικής συγκοινωνίας, ώστε να εξυπηρετεί σε μόνιμη βάση τις ανάγκες των μαθητών (βάζοντας οριστικό τέλος στο σήριαλ με τις συμβάσεις). Μια δημοτική συγκοινωνία θα μπορούσε να εξυπηρετεί και τις άλλες ανάγκες των δημοτών (εκδρομές ΚΑΠΗ, πολιτιστικών, αθλητικών συλλόγων κ.ά.).

Αντί να κάνει όλα τα παραπάνω, ο Δήμος επιλέγει να ρίξει λάσπη σε όσους κινητοποιούνται και να διαλύσει τις συγκεντρώσεις.

Πώς να προχωρήσουμε;

Για να παραμείνουν δωρεάν οι σχολικές μεταφορές χρειαζόμαστε ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο με τη στήριξη της κοινωνίας. Τα 15μελή των μαθητών, οι σύλλογοι γονέων, οι σύλλογοι των καθηγητών, τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών, τα εργατικά κέντρα κι οι τοπικοί φορείς πρέπει να κάνουν συνελεύσεις, να συντονιστούν και να έρθουν σε επαφή με άλλες περιοχές, ώστε να είμαστε έτοιμοι μέχρι τις 28 Φλεβάρη, να δώσουμε μαζικά τον αγώνα!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s