Οι αγώνες… υπό μουσική!

Στα τέλη Οκτώβρη πήραμε συνέντευξη από τον Γιάννη Βακαλούδη τη Λυδία Καρακατσάνη και τον Γιάννη Κανδύλα εκλεγμένα μέλη του 15μελούς του Μουσικού σχολείου Θεσσαλονίκης στην Πυλαία και μέλη της επιτροπής αποχής. Τη συνέντευξη πήρε ο Φοίβος- Σταύρος Μακρίδης. Δημοσιεύθηκε στο «Μαθητικό Ξεκίνημα«.

μουσικό

ΜΞ: Πείτε μας τι σχολείο είναι το Μουσικό.

Γιάννης Β: Είναι ένα σχολείο 330 ατόμων, όπου εκτός από τα βασικά μαθήματα που κάνουν όλα τα σχολεία γίνονται και άλλα 7 μαθήματα: βυζαντινή μουσική, θεωρία, χορωδία, ιστορία μουσικής, όργανο επιλογής και δύο όργανα υποχρεωτικά.

ΜΞ: Πόσα μουσικά σχολεία υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη;

Γιάννης Β: Ένα, υπήρχαν σκέψεις να γίνει άλλο ένα στον Εύοσμο, αλλά δεν πρόκειται να γίνει.

Λυδία: Δεν πρόκειται να γίνει και ψάχνουν για να κλείσουν το Μουσικό, που ήδη υπάρχει, λόγω τρόικας. Ένα μουσικό σχολείο, λένε, έχει πολλά έξοδα, μουσικά όργανα κλπ.

ΜΞ: Υπάρχει ένα μουσικό σχολείο γιατί δεν υπάρχει ζήτηση και γι’ αυτό δε φτιάχνουν άλλο;

Γιάννης Β: Υπάρχει τεράστια ζήτηση. Κάθε χρόνο παίρνουν 72 παιδιά. Θυμάμαι όταν ήμουν εγώ 1η Γυμνασίου είχαν δηλώσει συμμετοχή γύρω στα 200 άτομα.

Λυδία: Ναι, και φέτος ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων. 230 με 240 άτομα και πήρανε 72. Οπότε οι υπόλοιποι ή πρέπει να πληρώσουν ωδεία ή να παρατήσουν τη μουσική.

ΜΞ: Έχετε γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα άλλα σχολεία;

Λυδία: Ναι, για παράδειγμα η τεχνολογική κατεύθυνση δεν έχει πάρει καν όλα τα βιβλία. Στους καθηγητές υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις κάθε χρόνο.

Γιάννης Β: Νομίζω φέτος είναι ακόμα πιο άσχημη η κατάσταση. Φέτος από τους 60 περίπου αναπληρωτές καθηγητές που έπρεπε να έρθουν, μας έχουν έρθει γύρω στους 10.

Λυδία: Φέτος δε μας έχουν δώσει καθόλου χρήματα και το ταμείο του σχολείου είναι μείον. Δεν υπάρχει εξοπλισμός για τα καθημερινά, δηλαδή χαρτί Α4, χαρτί υγείας και σαπούνια.

ΜΞ: Και αφού τελειώσετε το σχολείο τι βγαίνετε;

Λυδία: Το απολυτήριο γράφει απλώς ότι τελειώσαμε το μουσικό σχολείο, αλλά δεν αναγνωρίζεται από κανέναν ούτε από το ίδιο το δημόσιο και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πουθενά.

ΜΞ: Από την αρχή της χρονιάς έχετε ξεκινήσει κινητοποιήσεις. Τι ακριβώς έχετε κάνει;

Γιάννης Β: Υπήρξε μία κινητοποίηση μέσα στον πρώτο μήνα, που στην ουσία κάναμε αποχή. Στην αρχή ήμασταν συγκεντρωμένοι στην είσοδο και μετά κάναμε μια πορεία στο δημαρχείο της Πυλαίας, όπου δώσαμε τα αιτήματά μας και είδαμε ότι αυτό έχει αποτέλεσμα. Βέβαια, δε μας έδωσαν τόσο μεγάλη προσοχή, γιατί δεν είχαν έρθει κανάλια. Τη δεύτερη φορά που κάναμε πορεία πήγαμε στην Αριστοτέλους, εκεί ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το Καλλιτεχνικό σχολείο, που έχουμε κάποια κοινά προβλήματα. Ήρθαν 2-3 κανάλια και φάνηκε περισσότερο η κινητοποίησή μας.

ΜΞ: Υπήρχε ανταπόκριση από τους μαθητές και ποια ήταν η διάθεση στις πορείες;

Γιάννης Β: Ναι, υπήρχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Στην πορεία ήταν κοντά στα 200 άτομα συν τα παιδιά απ’ το Καλλιτεχνικό.

Λυδία: Στην αρχή ήταν να πάνε μόνο οι καθηγητές για διαμαρτυρία και πήγανε μαζί και οι μαθητές. Ο σύλλογος γονέων, ενώ στηρίζει τις κινητοποιήσεις, είχε πει να μην κατέβουν τα παιδιά του Γυμνασίου, παρόλα αυτά τα παιδιά του Γυμνασίου έδειξαν ενδιαφέρον και ήρθαν κι αυτά μαζί.

Γιάννης Β: Στην πορεία υπήρχε συμμετοχή και από τους καθηγητές και από τους γονείς και έκανε ακόμα πιο μαζική την πορεία μας.

Γιάννης Κ: Αξίζει να πούμε ότι ο σύλλογος γονέων με δική του ευθύνη πλήρωσε δύο λεωφορεία για να κατέβουν οι μαθητές και συνεννοήθηκαν με το Καλλιτεχνικό. Ταυτόχρονα, την ίδια ώρα τρία μουσικά σχολεία στην Αθήνα έκαναν διαμαρτυρίες κι εκείνη η μέρα ήταν μία πανελλήνια διαμαρτυρία για όλα τα μουσικά σχολεία. Κακώς, βέβαια, δεν προέτρεψε ο σύλλογος γονέων και τα παιδιά του Γυμνασίου, αλλά τελικά κατέβηκαν μόνοι τους με το αστικό.

ΜΞ: Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ποινικοποιήσει τους αγώνες των μαθητών, στέλνει εισαγγελείς και τα ΜΑΤ στα σχολεία που αγωνίζονται. Τι έγινε σε σας;

Γιάννης Κ: Πριν την πορεία στην Αριστοτέλους έγινε κατάληψη για τρεις μέρες. Εκείνη η βδομάδα ήταν η τελευταία του διευθυντή, γιατί πήρε σύνταξη. Την πρώτη μέρα της κατάληψης κάλεσε η αστυνομία τον διευθυντή και την υποδιευθύντρια για να δώσουν ονόματα, αλλά εκείνη τη μέρα δεν είπαν τίποτα. Ξαναπήγαν την επόμενη βδομάδα και ο πρώην πλέον διευθυντής κατέδωσε τα ονόματα στην εισαγγελέα, υπ’ ευθύνη του, γιατί η ΕΛΜΕ (σημ η συνδικαλιστική οργάνωση των καθηγητών) διαφωνεί με αυτό. Υπάρχει φετινό έντυπο έγγραφο της υφυπουργού παιδείας που αναφέρεται στην στάση των καθηγητών και διεύθυνσης σε περίπτωση κατάληψης, συστήνοντας τον διάλογο ως πρώτο μέσο στην επίλυση των ζητημάτων. Η στάση του διευθυντή εξόργισε τους καθηγητές, τους μαθητές και τον σύλλογο γονέων και είχαμε κοινή θέση πάνω σ’ αυτό. Θέλουμε να παρθεί αυτή η απόφαση πίσω και να καταργηθεί ο αντίστοιχος νόμος.

ΜΞ: Η αστυνομία κάλεσε μαθητές απ’ την κατάληψη στο τμήμα;

Γιάννης Κ: Ναι, κάλεσε έναν- έναν τους μαθητές της κατάληψης και τους πίεζε να παραδεχτούν ότι αυτοί έκαναν την κατάληψη.

ΜΞ: Τι σκέφτεστε για τη συνέχεια των αγώνων σας;

Γιάννης Κ: Υπάρχουν σκέψεις για να ξαναγίνει κατάληψη, αλλά αυτή τη φορά πολύ πιο οργανωμένα και πιο αποτελεσματικά. Θέλουμε να κάνουμε διαμαρτυρία γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η σίτισή μας και να δείξουμε την εναντίωσή μας ενάντια στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, που είναι συχνό φαινόμενο τελευταία (βλέπε Έβρο και Ορεστιάδα).

Γιάννης Β: Επίσης, σκεφτόμαστε για συνεχείς κινητοποιήσεις, όπως καθημερινές αποχές τις τρεις τελευταίες ώρες κάθε μέρα, ή μία ολοήμερη αποχή και να οργανώσουμε εκείνη τη μέρα συζήτηση μέσα στο σχολείο, να μοιράσουμε τα αιτήματά μας στην υπόλοιπη κοινωνία κλπ.

Σημείωση ΜΞ: Το ‘παν και το ‘καναν οι μαθητές του Μουσικού σχολείου, μιας και τις επόμενες μέρες οργανώθηκε πορεία διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για το θέμα της σίτισης, μιας και στα μουσικά σχολεία γίνονται 9 ώρες μάθημα και είναι απαραίτητη η σίτισή τους εντός του σχολείου. Ο αγώνας συνεχίζεται!!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s