15ο κάμπινγκ YRE: αντιρατσιστικό στο όνομα και… στην ουσία

Άρθρο του Φοίβου Μακρίδη.

15ο κάμπινγκ YRE

Το ετήσιο αντιρατσιστικό κάμπινγκ της YRE κατάφερε και αυτό το καλοκαίρι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τον ρατσισμό και τον εθνικισμό. Η αρμονική συμβίωση, οι κοινές συζητήσεις και η διασκέδαση ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους έδειξαν ότι η διαφορετικότητα στην εμφάνιση και στον πολιτισμό δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στις ανθρώπινες σχέσεις. Έντονη ήταν η παρουσία μεταναστών και προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα.

Μετανάστες, άνδρες, γυναίκες και τα παιδιά τους, ήταν εκεί. Παιδιά, μάλιστα, που τα ίδια γεννήθηκαν και μεγαλώνουν εδώ και ενώ δεν είναι μετανάστες, το κράτος τους αντιμετωπίζει σαν τέτοιους κι έτσι τους αφαιρεί δικαιώματα. Αυτά τα παιδιά, που τα ονομάζουν “2η γενιά μεταναστών”, παλεύουν για τα δικαιώματά τους μέσα από την εκστρατεία “έχουμε ένα όνειρο”. Το όνειρό τους; Ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά των Ελλήνων. Η δράση τους ξεχώρισε στο κάμπινγκ, καθώς η πρώτη κεντρική συζήτηση ήταν ειδικά αφιερωμένη σε αυτούς και την εκστρατεία. Επίσης, όλες τις μέρες υπήρχε τραπεζάκι με μάζεμα υπογραφών στήριξης, όπως και κονκάρδες, αυτοκόλλητα, dvd, καλλιτεχνικές φωτογραφίες και άλλο αντιρατσιστικό υλικό.

Πέρα από τη θεωρία, όμως, δε θα μπορούσε να λείψει και η δράση. Η YRE και ο δήμος Ιεράπετρας συνδιοργάνωσαν ένα διήμερο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στην κεντρική πλατεία της πόλης, με θεατρικό δρώμενο, που συμπεριλάμβανε βίντεο- μαρτυρίες μεταναστών στην Ελλάδα, και συναυλία, στα οποία βοήθησαν οι συμμετέχοντες του κάμπινγκ και το συγκρότημα ΩMEGA. Ήταν μία έκφραση αλληλεγγύης σε μια περιοχή που σφύζει από μετανάστες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s